Αυτοανοσα Νοσηματα

Η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών



Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που εμφανίζονται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. 

Είναι η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος.

Ασθένειες όπως:
  • Διαβήτης
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto 
  • Ψωρίαση 
  • Ελκώδης κολίτιδα 
  • Νόσος του Crohn
  • Ερυθηματώδης λύκος
  • Δερματίτιδες
  • Μυασθένεια  
  • ALS 
ανήκουν στη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Είναι χρόνια νοσήματα που μέχρι τώρα απαιτούσαν τη λήψη ισχυρών φαρμακευτικών αγωγών εφ' όρου ζωής.

Σύγχρονες όμως εξελίξεις στην ιατρική επιτρέπουν την αιτιολογική αντιμετώπιση τους. Η ανίχνευση των βαθύτερων αιτίων με ειδικές εξετάσεις καθιστά εφικτή την παροχή αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών. 

Από τις πρώτες ημέρες της ιατρικής, το ανθρώπινο σώμα παρατηρείται ως μια συλλογή ξεχωριστών και ανεξάρτητων οργάνων. Μέχρι σήμερα στόχος της ιατρικής αντιμετώπισης ήταν ο προσδιορισμός ενός παράγοντα ως το μοναδικό αίτιο για κάθε ασθένεια.

Η βασική ιδέα πίσω από την σύγχρονη ιατρική προσέγγιση είναι ότι ένα πολύπλοκο σύστημα είναι πιο κατανοητό αν θεωρηθεί ως ένα σύνολο. Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζεται σήμερα ως ένα ενιαίο βιολογικό σύστημα. 

 

Τα αίτια

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα βιολογικό σύστημα που λειτουργεί φυσιολογικά σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Παράγοντες όπως το περιβάλλον, η διατροφή, η συγκέντρωση οξυγόνου, το νερό, θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες, αμινοξέα, πρωτεΐνες και ένζυμα, είναι απολύτως απαραίτητα σε πολύ ακριβείς αναλογίες μεταξύ τους, για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, δομικών λίθων του οργανισμού. 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απομακρύνεται συνεχώς από το φυσιολογικό. Όσο υψηλότερο το βιοτικό επίπεδο τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση των αυτοάνοσων ασθενειών. 
 

Διαταραχή της τροφικής αλυσίδας

Μπορεί η σημερινή τροφή να παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ένα υγιές σώμα για να λειτουργεί φυσιολογικά; Η απάντηση είναι όχι γιατί έχει διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα στη βάση της. 

Τα τελευταία πενήντα χρόνια η διατροφική αξία της τροφής έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα λαχανικό όπως το μαρούλι. Παλαιότερα σε ένα χωράφι μπορούσαν να καλλιεργηθούν εκατό μαρούλια, ενώ σήμερα στο ίδιο χωράφι καλλιεργούνται χίλια. Τα θρεπτικά συστατικά που έχει το χωράφι πρέπει να μοιραστούν τώρα σε χίλια μαρούλια αντί για εκατό όπως παλαιότερα. 

Η χρήση λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες είναι λοιπόν αναπόφευκτη για τον εμπλουτισμό του εδάφους με τα απαραίτητα στοιχεία. Όμως, τα λιπάσματα δεν αναπληρώνουν και τα 92 θρεπτικά στοιχεία που θα έπρεπε να υπάρχουν στο έδαφος. Οι συμβατικές καλλιέργειες χρησιμοποιούν λιπάσματα που εμπλουτίζουν το έδαφος με τρία βασικά συστατικά (άζωτο, κάλιο και φώσφορο), αλλά και οι καλύτερες βιολογικές καλλιέργειες εμπλουτίζουν το έδαφος με δεκαέξι στοιχεία το περισσότερο. 

Για την πρόσληψη των ίδιων θρεπτικών συστατικών που περιείχε ένα μαρούλι πενήντα χρόνια πριν, σήμερα απαιτείται η κατανάλωση δέκα μαρουλιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα τρόφιμα, είτε φυτικής είτε ζωικής προέλευσης.

 
Επομένως ο οργανισμός και τα κύτταρα του δεν προσλαμβάνουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν φυσιολογικά και δημιουργούνται σημαντικές ελλείψεις. Επιπλέον, επιβαρύνονται με τοξικές ενώσεις, όπως βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά χημικά, φάρμακα και άλλες ενώσεις ξένες προς τη ζωή (Ξενοβιοτικές Ενώσεις).

Έτσι ο οργανισμός απομακρύνεται από την φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας και εκδηλώνεται νόσος. 
 
Η αλλαγή της βιοχημικής σύστασης των κυττάρων τα καθιστά μη αναγνωρίσιμα από τον ίδιο τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό δεν αναγνωρίζει πια τα κύτταρα ως δικά του και επιτίθεται σαν να ήταν ξένα.
 

Τρόπος Αντιμετώπισης

Η ειδική εξέταση Metabolomic Analysis®  είναι ένα σύγχρονο εργαλείο της ιατρικής και παρέχει ακριβή δεδομένα για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η νόσος Hashimoto, η νόσος του Crohn κι άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.


Ανιχνεύονται παράγοντες που αφορούν:
  • τις ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια (μιτοχονδριακή λειτουργία)
  • την λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  • το εντερικό μικροβίωμα
  • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων, και
  • επιπρόσθετους δείκτες απόκλισης του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία
     
Εντοπίζονται επιπλέον οι στρεσογόνοι παράγοντες που κρύβονται πίσω από την πάθηση, που συχνά παραβλέπονται κατά την διαχείριση της νόσου. Σχεδόν πάντα τα αυτοάνοσα νοσήματα συνοδεύονται από έντονες αλλαγές στη διάθεση που ανατροφοδοτούν τη νόσο και επιδεινώνουν την εικόνα.    

Η σταδιακή αποκατάσταση αυτών των αιτιών επιφέρει μια σταθερή βελτίωση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού αντί μια βαθμιαία επιδείνωση, γιατί το σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές.

 
Στην Υγειά Σας!

Πηγές:
hmg.oxfordjournals.org
www.nature.com
www.aarda.org       


Εχετε αποριες σχετικα με την Μεταβολομικη Μεθοδο Ιατρικης; Επικοινωνήστε μαζί μας